BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Tuesday, 8 January 2013

Manga!!!

Salam dan selamt sejahtera semua. Zeaq harap semua sihat-sihat selalu. Manga? Apa tu, majalah hiburan manga ke? Haha, tak larh. Ni bukan majalah hiburan artis tu. Manga ni adalah komik Jepun. Hanya Negara Jepun sahaja menggunakan istilah ni untuk komik mereka. Kenapa Zeaq cakap pasal manga nie ea? Sebenarnya banyak yang kita boleh belajar dari manga. Zeaq pun sebenarnya tk percaya gak mula-mula. Lepastu, ad kawan perkenalkan manga kat Zeaq dan Zeaq tertarik kerana manga ni banyak terselit ilmu sebenarnya. Salah satu contoh manga adalah One Piece, tapi kalau kat Malaysia ni dipanggil budak getah. Manga ni dicipta oleh Eichiro Oda (maaf ea klu tersilap). Ada satu babak kat manga ni ajar tentang fenomena alam semula jadi. Salah satunya adalah fenomena tsunami, Dalam bab tu, pengarang ni tunjukkan tentang air laut yang surut mendadak dan lepas beberapa ketika jadilah tsunami kerana gempa bumi di dasar laut. Kreatif kan pengarang dye nih. Mereka kne buat byk pengajian tentang sesuatu sebelum mulakan manga nih. Memang zeaq repect kat pelukis dan penulis manga ni kerana mereka sangat kreatif kerana dalam berhibur mereka sempat mengajar something important to us. Yes it is icredible. Btul kan. Walau apa pun. Zeaq tetap menyokong industri komik Malaysia kerana Zeaq amat minat ngan kartun Dato' Lat. Jgn cakap x kenal beliau. Haha. Itu je larh kot untuk post kali nih.

0 comments: